Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
JAREBICA
 

Poljska jarebica (Perdix perdix) je ptica iz porodice fazana (Phasianidae). Naseljava područja sa umerenom klimom, ali se retko može naći i na planinskim zaravnima i većim nadmorskim visinama. Živi u Evropi i zapadnom delu Azije, a uspešno je naseljena i u Severnu Ameriku, kao lovna ptica.

To je ptica veličine oko 35 cm, sa rasponom krila od oko 50 cm. Ima perje obojeno raznim nijansama sive boje, dok su na vratu i prsima prisutni crvenkasti prelivi.

Poljska jarebica spada u grupu kratkoprugaških letača i dosta vremena provodi na zemlji. Živi u jatima od 15-20 jedinki. Hrani se namirnicama biljnog i životinjskog porekla: kukci, crvi, skakavci, proso, zob, pšenica, trava i sl.

Jedinke žive u parovima, koji se obrazuju u periodu februar i mart. Ubrzo nakon toga počinju da se pare i ženka polaže do 18 sivo-zelenih jaja u unapred pripremljeno gnezdo. Ona leži na jajima 24 dana, dok mužjak čuva stražu. Nakon izleganja mladima je potrebna velika količina hrane, koju uglavnom čine insekti.

Poljske jarebice imaju dobro razvijeno čulo sluha i vida. Žive oko tri godine i, pored grabljivaca, veliku opasnost za njih predstavljaju i hemijska sredstva koja se u poljoprivredi koriste za suzbijanje korova.