Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
VUK
 

Vuk ili kurjak svakako je najatraktivnija divljač lovišta "Homolje". Vuk je posle velike akcije trovanja tokom pedesetih godina dvadesetog veka, bio potpuno iščezao sa prostora Homolja da bi se devedesetih godina vratio na svoja stara staništa. Vuk je izraziti predator tako da pričinjava ogromne štete kako fondu divljači tako i domaćoj stoci. Vuk je veliki koliko i najkrupniji ovčarski pas, može da dostigne težinu od preko sedamdeset kilograma. Boja dlake mu se kreće od žućkaste do tamnosive. Pari se u decembru, januaru i februaru. Borbe mužjaka oko ženke su izrazito surove i završavaju se smrću slabijeg koji biva pojeden od ostatka čopora! Mladunče koti samo vodeća ženka (alfa ženka) koju pari najjači mužjak (alfa mužjak). Ženka koti mlade u jazbini koju sama iskopa ili proširi jazbinu jazavca ili lisice. Mlade ženke kote od 2 do 4 vučića, a starije pak od 4 do 6 mladih.U leglu je, po pravilu, više mužjaka nego ženki. Prvih pet-šest nedelja vučići se hrane mlekom a kasnije im roditelji donose polusvareno meso koje im povraćaju. Ovo, osim što je način prehrane mladih, predstavlja i način da želudačna kiselina roditelja stimuliše želudac mladih da luči kiselinu. Vukovi su izrazito brižni roditelji i spremni su da i čoveka napadnu da bi odbranili okot. Mr Jovan Bradvarović u svojoj knjizi "Vučji pesak" iznosi jedan takav slučaj kada je lovac bio izložen napadu mužjaka. Napadu je prethodio odstrel dva mlada iz okota. Lovca je spasila samo prisebnost pošto je smireno reagovao i odstrelio mužjaka pre nego li je ovaj uspeo da skoči na lovca. Iz okota prežive najčešće jedno do dva mlada. Vuk nema prirodnih neprijatelja osim čoveka. Živi oko 18 godina.
Ono po čemu se vuk sasvim sigurno razlikuje od psa jeste postojanje crne pruge na prednjim nogama u delu između skočnog zgloba i kolena na prednjoj strani noge.
Vuk je životinja čopora. U čoporu važi tačno precizirano hijerarhijsko ustrojstvo. Čoporom vlada dominantna ženka. Ona je predvodnik čopora, jedina se pari u čoporu, ako pak kojim slučajem i neka druga ženka okoti mlade, dominantna ženka ih proždire. Ako kojim slučajem dominantna ženka strada to najčešće prouzrokuje raspad čopora jer ne postoji koordinacija koju je dominantna ženka ostvarivala sa drugim članovima čopora. Ovo se pogotovo manifestuje prilikom lova. Vukovi uvek love u čoporu i svi članovi čopora učestvuju u lovu, mada samo od dva do četiri vuka direktno usmrćuju plen.

Kako vukovi love?

Vučji čopor se uvek nalazi u poteri za plenom. On se, nasuprot uvreženom mišljenju da luta, uvek nalazi u poteri za plenom. Odmaraju samo dok vare prethodno usmrćen i pojeden plen. Jedan čopor, u zavisnosti od broja jedinki, može biti podeljen i na grupe koje love u različitim delovima teritorije koju je zaposeo čopor. S vremena na vreme, okupljaju se, i tada vrše ceremoniju prepoznavanja, međusobno se njuškajući, a koja se završava zajedničkim zavijanjem. Sam čin lova vučji čopor ostvaruje u sledećih nekoliko faza: traženje plena, potera za plenom, ubijanje plena, konzumiranje hrane, i odmor. Prilikom traženja plena napred ide uvek najjači mužjak, sledi ga dominantna ženka, iza nje kreće se subdominantni mužjak (ovaj mužjak preuzima ulogu vodećeg mužjaka u slučaju smrti istog), a iza njega mladi mužjaci i ženke. Plemenita divljač veoma često ostaje do poslednjeg momenta nepokretna. Vukovima treba stimulans za napad – a to je beg divljači. Potera za plenom odvija se na kratkim distancama i to na taj način što deo čopora pokreće plen a deo čopora čeka u zasedi. Prosto je neverovatno kako, i na koji način, međusobno komuniciraju vukovi prilikom napada i potere za plenom. Raspodela uloga tokom potere je takođe nešto što pokazuje visoku organizaciju čopora. Ono što je poznato je da potera za plenom retko traje više od 500 m i ukoliko se potera ne realizuje u ovoj distanci vukovi najčešće odustaju od dalje potere. Ubijanje plena vrši se u punom trku kada vukovi pokušavaju ugrizima za trbuh i po tetivama zadnjih nogu da obore plen. Kada plen usled ujeda posustane, sledi ugriz za vrat i tada već i ostali članovi čopora pristižu i bacaju se na plen. Konzumiranje hrane vrši se na specifičan nacin. Sa konzumiranjem hrane prvo otpočinju dominantne jedinke i tek kada one zadovolje glad plenu prilaze i ostali članovi čopora po hijerarhijskom ustrojstvu. Iz ovoga se jasno vidi da hrane može biti samo za one dovoljno jake koji se mogu izboriti za nju. Odmor vuka traje veoma kratko. Zbog specifičnog metabolizma, varenje hrane traje veoma kratko i vukovi su praktično u konstantnom traženju plena.

Kako loviti vuka?

Vuk je inteligentna i izrazito lukava zver, i kao takav, teško postaje plen lovaca. Malo je lovaca u L.U."J. Šerbanović" koji su uspeli da se okite trofejom vuka. Oni koju su to uspeli poštovani su i cenjeni kao vrhunski lovci. Postoji više načina da se vuk ulovi. Ipak, na našem podneblju uobičajene su hajke i čekanje na mrciništu. Hajke, po pravilu, zbog velikog broja učesnika koje je praktično neizvodljivo držati pod kontrolom, ne uspevaju. Čekanje na mrciništu je izrazito efikasan način ali traži upornost i disciplinu prilikom čekanja. Poseban kuriozitet je predstavljao odstrel vučice od strane lovca Aleksandra Simića koji je vučicu odstrelio prilikom lova lisice, vabljenjem, tokom januara meseca. Vučica je došla na cijuk miša. Izrazito respektivan je i odstrel dva vuka od strane lovca Stojana Grekulovića. Vukovi su odstreljeni pošto su zaklali lovačkog kera istog lovca. Svaki odstrel vuka je priča za sebe. Koliko realizovanih odstrela – toliko
lovačkih priča. Ipak, odstrel vuka je san mnogih lovaca. Neki ga dosanjaju, a nekima nažalost, ipak ostane samo san. Ono što se sasvim sigurno može reći to je da se vuk vratio na svoje staro stanište. Njegova populacija je stabilna sa blagim porastom. Lov vuka je težak, neizvestan do kraja i predstavlja izazov za prave lovce. Lov je i jedini način da se populacija vuka drži na prihvatljivom broju koji ne ugrožava opstanak plemenite divljači. Lov vuka se može i komercijalizovati, dovođenjem lovacaturista, što može lovačkom udruženju doneti značajna finansijska sredstva. Da li će lovci Homolja početi intenzivnije da se bave lovom vuka ostaje da se vidi.

Trofej vuka je lobanja i koža. Vuk se lovi tokom cele godine. U zavisnosti od načina lova, lovac će za odstrel vuka koristiti lovačku pušku – sačmaricu ili lovački karabin.